maanantai 20. syyskuuta 2010

I'm from Finland

Vajaan kuukauden aikana täällä on tullut juteltua kymmenien ihmisten kanssa. Opiskelukavereita, belgialaisia, asiakaspalvelijoita, opettajia ja muita sattumalta tavattuja ihmisiä, joiden kanssa on edes muutama sana vaihdettu.

Monissa keskusteluissa on noussut huvittavia ja ehkä yllättäviäkin oletuksia, kommentteja tai kysymyksiä Suomesta ja suomalaisuudesta. Päätin kerätä niistä muutamia muistamiani ylös.

1. Sun on pakko olla jostain Skandinaviasta, koska sulla on tollainen skandinavinen aksentti puheessa. Ehkä Ruotsista?

Tähän kysymykseen ja olettamukseen olen törmännyt ehkä eniten. Sen kuulemma vain kuulee, että ollaan pohjoisesta.

2. Suomessa on varmaan nyt tosi kylmä?

Ei auta, vaikka vastaa, että itse asiassa Suomessa on ainakin säätiedotusten mukaan tällä hetkellä ihan samanlainen ilma kuin täällä. Toisaalta täällä on nyt kuulemma vuodenaikaan nähden jopa harvinaisen viileää. Yleisolettamuksena on kuitenkin, että Suomessa on tähän aikaan viis metriä lunta ja jääkarhut ovat täyttäneet Helsingin kadut.

3. Miksi ihmeessä halusit tulla Belgiaan vaihtoon?

No niinhän mekin kysytään ulkomaalaisilta vaihtareilta, jotka tulevat Suomeen. Selitykset Belgian keskeisestä sijainnista Euroopassa ym lässyttäminen saa kuitenkin täkäläiset lähinnä pyörittelemään silmiään ja katsomaan säälivästi.

4. Suomen kieli kuulostaa niin huvittavalta!

Lukuisat vokaalit saavat ulkomaalaisten mielestä meidän kielen kuulostamaan koomiselta.

5. Miksi teidän pitää opiskella ruotsia koulussa?

Monia on hämmästyttänyt Suomen kaksikielisyys ja historia. Sympatiapisteitä on herunut, kun olen kertonut, että ruotsia on pakko opiskella, vaikka kukaan ei siitä tykkää.

6. Joulupukki, Nokia, Kimi Räikkönen, Nightwish, HIM, saunomisen MM-kilpailut...

Kun tulee puhe siitä, mitä muunmaalaiset tietävät Suomesta, kaikki tuntuvat tuntevan nämä.

7. Miten te voitte juoda maitoa ruuan kanssa?

Kylmän maidon juominen ruuan kanssa aiheuttaa edelleen kohua meidän yhteiskeittiössä. Muiden mielestä on erittäin kummallista juoda maitoa minkään ruuan kanssa, eikä etenkään pastan tai minkään sellaisen kanssa, mikä sisältää tomaattia.

8. Perunat ja jauhelihakastike?

Kämppikset eivät olleet myöskään koskaan nähneet, että jauhelihakastiketta voi syödä perunan kanssa. Pasta bolognese sen olla pitäisi.

9. En olet käynyt Suomessa, mutta Ruotsissa/Norjassa kyllä. Mutta olen kuullut, että Suomi on tosi kaunis ja haluaisin kyllä päästä käymään!

Suomi ei selkeästi matkailumaana pahemmin vedä. Moni on käynyt naapurimaissa, mutta meidän puolelle Itämerta ei toistaiseksi tavatuista ihmisistä ole kukaan eksynyt.

10. Sanat "kiitos" ja "kippis" kuulostavat ihan samalta sanalta.

Totta, en oo ikinä tullu ajatelleeks!

1 kommentti: